Skip to content

Acne behandeling

Acne kan op verschillende plaatsen voorkomen. Zoals het gelaat, de rug en de borst. De behandeling van de huidtherapeut zal er vooral op gericht zijn de huid te reinigen en de aanwezige mee-eters en puistjes te verwijderden en het ontstaan van nieuwe zoveel mogelijk te voorkomen. Ook kan een behandeling plaatsvinden om littekens en vlekken ten gevolge van de acne te verminderen.

Wat is acne?

Acne is een ontsteking van de talgklierfollikel. Bij het ontstaan ervan spelen meerdere factoren een rol. Meestal begint acne in de puberteit (maar kan ook op oudere leeftijd ontstaan!). Onder invloed van hormonen worden talgklieren groter en gaan meer talg produceren. Wanneer er teveel talg is kan dit de afvoergang verstoppen. Zo ontstaan er talgophopingen. Dit worden comedonen (mee-eters) genoemd.  Dit kan versterkt worden door een verhoogde verhoorning van de huid waardoor een vernauwing van de talgklierfollikel plaatsvindt. Daarnaast bevinden zich bacteriën op de huid. Deze kunnen talg omzetten in vetzuren waardoor de verstopte talgklierfollikel kan scheuren en kan leiden tot een pustels (puistje).

Naast deze inwendige factoren spelen ook externe factoren een rol. Hierbij kan gedacht worden aan contact met bepaalde stoffen die de talgklier verstoppen, mechanische wrijving of bepaalde medicatie. Verder kan acne ontstaan dan wel verergeren door onder andere hormonale veranderingen, genetische factoren of stress.

Er worden verschillende vormen van acne onderscheiden:

Acne vulgaris is de meest voorkomende vorm van acne en wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van black- en white heads (mee-eters), pustels en papels.

Acne conglobata is een ernstige vorm van acne. Deze aandoening gaat gepaard met zeer heftige ontstekingen en pijnlijke knobbels (infiltraten).

Acne fulminans is een zeldzame vorm van acne die lijkt op acne conglobata.  Echter gaat deze vorm van acne  gepaard met hevige koorts en malaise.

Acne excoriata is een vorm van acne welke ontstaat of in stand wordt gehouden door herhaaldelijk pulken of krabben aan bestaande of denkbeeldige comedonen of pustels.

Acne infantum komt voor bij jonge kinderen. Er ontstaan kleine pustels welke vaak zonder behandeling verdwijnen.

Acne rosacea komt over het algemeen voor bij mensen boven de 30 jaar. Bestaat uit roodheid en pustels in het gelaat.

Behandeling

De behandeling bij huidzorg is erop gericht de aanwezige comedonen en pustels te verminderen en nieuwvorming zoveel mogelijk tegen te gaan. Daarnaast kunnen pigmentvlekken of littekens na acne verminderd worden. De huidtherapeut kan de volgende behandelingen inzetten:

Dieptereiniging
Dit is een intensieve reiniging van de huid. Hierbij worden de comedonen en pustels verwijderd.

Chemische peeling
Een chemische peeling  zorgt voor afschilfering van de huid en voorkomt nieuwe verstoppingen van de talgklier. Deze behandeling kan ook gebruikt worden om pigmentvlekken en littekens ten gevolge van acne te vervagen.

Microdermabrasie
De huid wordt geslepen door middel van microkristallen of een diamanttip. Dit zorgt ervoor dat de talgklieren minder kans hebben te gaan verstoppen. Daarnaast is het ook een behandeling die ingezet kan worden bij pigmentvlekken en littekens ten gevolge van acne.

Adviezen
Een belangrijk onderdeel van de behandeling is het geven van  professioneel advies betreft de verzorging van de huid thuis.  Het opvolgen van het huidadvies is essentieel voor het bevorderen van het resultaat na de behandeling.

Wilt u meer weten over onze tarieven? Kijk dan hier. Wilt u direct een afspraak maken? Kijk dan hier.