Oedeemtherapie

Oedeem is een ophoping van vocht. Er zijn verschillende soorten oedeem: lymfoedeem, waardoor er een verstoring is in de vochtafvoer van het lymfestelsel; veneus oedeem, waarbij er een verstoring is in de vochtafvoer van het veneuze stelsel en lipoedeem, waarbij een verstoring is in de aanmaak en verdeling van onderhuids vetweefsel. .

Er kunnen verschillende behandelingen worden toegepast wanneer er sprake is van vochtophoping.

  • Manuele lymfdrainage: hierbij zal de huidtherapeut het aangedane gebied doormiddel van een speciale massagetechniek behandelen.
  • Compressietherapie: dit bestaat ui zwachtelen en een therapeutisch elastische kous. Bij het zwachtelen worden er verbanden om de aangedane extremiteiten aangebracht om zo het vocht te verminderen. Wanneer het vocht zo min mogelijk is zal er een andere vorm van compressie worden toegepast. Denk hierbij aan therapeutisch elastische kousen.
  • Lymftaping: dit wordt vaak als ondersteuning gebruikt van de oedeemtherapie. Er wordt gebruik gemaakt van speciale tape welke op het aangedane gebied wordt aangebracht. Dit zorgt ervoor dat de lymfvaatjes steeds worden gestimuleerd om vocht af te voeren.
Oedeembehandeling
Oedeembehandeling

Vergoeding

Afhankelijk van de indicatie kan je een vergoeding krijgen vanuit de aanvullende zorgverzekering. Dit hangt ook af van je eigen polisvoorwaarden. Je zorgverzekering kan u hier uitsluitsel over geven.