Wat doet een huidtherapeut?

De huidtherapeut is dé paramedicus voor de zorg van ons grootste orgaan: de huid.

Bijna 2 miljoen mensen in Nederland hebben een huidaandoening en worden hiermee belemmerd in hun dagelijkse doen. De huidtherapeut vervult voor deze mensen een belangrijke rol in het leren voorkomen, omgaan met en adequaat behandelen van huidproblemen.

Er zijn veel verschillende huidaandoeningen en ervaren huidproblemen. Problemen die hierdoor kunnen ontstaan zijn huidverkleuringen, pijn, jeuk, bewegingsbeperkingen en lichamelijke handicaps. Soms kampen mensen door de gevolgen van huidaandoeningen ook met gevoelens als schaamte of angst. De huidtherapeut zal indien nodig samenwerken bij de behandeling met andere zorgverleners en medisch specialisten zoals de huisarts, dermatoloog, plastisch chirurg, oncoloog, psycholoog en andere paramedici.

Van jong tot oud kun je terecht bij de huidtherapeut met huidproblemen. Van medisch geïndiceerd (zoals ernstige acne, brandwondlittekens en lymfoedeem) tot cosmetisch gewenst (huidverbetering, verwijderen van overbeharing, tatoeages etc.). Door een preventief bezoek aan de huidtherapeut kan een probleem of verergering worden voorkomen.

Naast de behandeling van de gevolgen van huidproblemen geven huidtherapeuten ook voorlichting en advies en stimuleren zij dat patiënten zelf (chronische ) huidaandoeningen verzorgd. Daarmee is de huidtherapeut de rechterhand van de huisarts en medisch specialist.

Opleiding en kwaliteit
De opleiding tot huidtherapeut is wettelijk erkend en opgenomen in de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG, artikel 34) en voor huidtherapeuten geldt ook de kwaliteitsregistratie in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP).

Dit is een samenvatting van de website van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten.